تغذیه سالم چیست؟

برخی از افراد تغذیه سالم را به معنای خوردن غذای کم و محدودیت در خوردن غذاهای مختلف میدانند. تغذیه سالم به هیچ عنوان به این معنا نیست و نباید برای لاغری و تناسب اندام خود را درگیر رژیمهای بسیار سخت و طاقتفرسا کنید. تغذیه سالم یعنی داشتن رژیم غذایی که سرشار از مواد غذایی مفید و مغذی باشد تا علاوه بر سلامتی بدن به تناسب اندام و جلوگیری از بیماریهای خطرناک نیز کمک کند.

داشتن برنامه غذایی سالم اصولا کار سخت و دشواری نیست و به راحتی میتوانید برنامه اصولی صحیحی برای خود داشته باشید. مواد غذایی مصرف شده علاوه بر سلامت بدن، به طور مستقیم در سلامت ذهن و روان شما نیز تأثیر میگذارند. به همین دلیل باید به جای مصرف غذاهای آماده و نیمه آماده از غذاهای مفید و مغذی استفاده کنید.

 

ویژگی های برنامه غذایی سالم

برخی از رژیم های غذایی به صورت غیر اصولی شما را از خوردن مواد غذایی مختلفی منع میکنند، در صورتی که بدن به تمام منابع نیاز دارد و باید به صورت متعادل از همه آنها استفاده کنید. پروتئین، چربی، فیبر، ویتامین ها، کربوهیدارت و مواد معدنی همگی برای سلامت بدن ضروری هستند و باید با انتخاب بهترین مواد از هر دسته به سلامت بدن خود کمک کنید.

 بیشتر بدانیم:  تغذیه درست برای درمان آرتروز زانو

- پروتئین

منبع اصلی تأمین انرژی بدن پروتئین است و برای انجام فعالیتهای روزانه به آن نیاز داریدو البته توجه داشته باشید مصرف بیش از اندازه پروتئین میتواند برای کلیه مضر باشد و مخصوصا افرادی که درگیر بیماریهای کلیوی هستند باید در این زمینه بسیار رعایت کنند. بدن همواره به دریافت پروتئین باکیفیت نیاز دارد، حتی در زمان پیری. پروتئینها به صورتهای مختلف حیوانی و گیاهی وجود دارند که باید مناسبترین آنها را انتخاب کنید.

 

-‌ چربی

چربی ها در دو دسته چربی های خوب و چربی های بد دستهبندی میشوند. چربیهای بد برای بدن مضر بوده و فرد را به بیماریهای مختلفی مبتلا میکنند. اما چربیهای خوب برای بدن مفیدند و از قلب و مغز شما محافظت میکنند. ازجمله چربیهای خوب، امگا 3 است که برای سلامت جسمی و روانی بسیار ضروری است.

 

-‌ فیبر

غذاهای متنوعی وجود دارند که سرشار از فیبر هستند. این موارد ازجمله میوه، آجیل، سبزیجات، لوبیا و ... به بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک میکنند. علاوه بر آن مصرف فیبر میتواند خطر ابتلا به بیماریهایی مانند مشکلات قلبی، سکته مغزی و دیابت را از شما دور کند. فیبر تأثیر زیادی در سیری طولانی مدت و کاهش وزن نیز دارد.

 

-‌ کربوهیدرات

یکی دیگر از منابع مهم تأمین انرژی بدن، کربوهیدراتها هستند. اما نکته مهم در این زمینه این است که باید از کربوهیدراتهای پیچیده به جای قند و کربوهیدرات ساده استفاده کنید. نوع پیچیده در مواد غذایی مانند سبزیجات، دانهها و میوهها هستند. نشاسته و قندهای طبیعی از افزایش سریع قند خون بدن جلوگیری میکنند.

 

‌- کلسیم

کلسیم برای داشتن استخوانهایی سالم بسیار ضروری است و بدون آن فرد دچار پوکی استخوان میشود. علاوه بر آن کمبود کلسیم در بدن باعث مشکلاتی مانند اضطراب، افسردگی و کم خوابی میشود. تمام افراد در هر سنی باید میزان کافی کلسیم را از طریق برنامه غذایی خود دریافت کنند. ویتامین هایی مانند KوD نیز به جذب کلسیم بیشتر در بدن کمک میکنند. همچنین باید مواد غذایی که کلسیم بدن را تخریب کنند، از برنامه غذایی خود حذف کنید.

درباره فیزوتراپی فانتوم و خدمات آن بیشتر بدانیم.

دیسک کمر چیست؟

آرتروز زانو:علائم و درمان

 

راهنمای داشتن تغذیه سالم

برای داشتن تغذیه سالم باید موارد مختلفی را در نظر داشته باشید. یک تغذیه سالم مشخصات گوناگونی دارد که در ادامه به معرفی چندین ویژگی تغذیه سالم میپردازیم.

 

• تنوع بالایی از مواد غذایی در برنامه وجود داشته باشد.

• حجم کالری مصرفی بدن با میزان فعالیتهای بدنی متناسب باشد.

• برنامه غذایی به صورتی باشد که باعث ایجاد تعادل در وزن بدن شود.

• چاشنیهای مضر مانند قند، شکر و نمک به حداقل رسیده و به جای آن از ادویههای مفید استفاده شود.

• نان و غلات سبوسدار در آن وجود داشته باشد.

• مقدار مناسب شیر و لبنیات مصرف شود.

• گوشت های سفید و کم چرب در برنامه غذایی سالم وجود دارند.

• انواع مختلفی از میوههای و سبزیجات تازه و مفید استفاده شوند.

• مصرف آب به میزان کافی و نوشیدنیهای طبیعی بسیار توصیه شده است.

• غلات و مغزها به میزان قابل قبولی در رژیم وجود داشته باشند.

ویژگی های تغذیه ناسالم چیست؟

تغذیه ناسالم نیز همانند تغذیه سالم دارای ویژگیهای مختلفی است. با آشنایی با این موارد میتوانید رژیم غذایی سالمتری داشته باشید. مهمترین ویژگیهای تغذیه ناسالم به صورت زیر هستند:

 

• میزان کالری دریافتی بسیار بالا باشد.

• ارزش غذایی در مقابل میزان کالری پایین باشد.

• در زمان طبع از مقدار بسیار زیادی روغن برای تهیه استفاده شده باشد.

• غذا به صورت فوری و در حرارت بالا تهیه شده باشد.

• از مواد غذایی غیر بهداشتی و ناسالم استفاده شده باشد.

• از قند و نمک به میزان بسیار زیاد استفاده شده باشد.

• فیبر کافی در آن وجود نداشته باشد و به سرعت از معده خارج شود.

• میزان پروتئین آن بسیار پایین و نزدیک به صفر باشد.

• مواد افزودنی، نگه دارنده و ترکیبات غیر مجاز و مضر در آن وجود داشته باشد.

• حجم بالایی از قندهای تصفیه نشده در آن وجود داشته باشد.

 

 

تأثیر در خلق و خو

یک رژیم غذایی سالم با دریافت منابع مفید میتواند ذهن افراد را تحت تأثیر گذاشته و باعث ایجاد نگرش مثبت شود. همچنین کارکرد سلولهای مغز را بهبود میدهد. اما رژیم غذایی ناسالم سلامت سلولهای مغز را به خطر انداخته و میتواند آرامش را از زندگی آنها دور کند. افرادی که رژیم غذایی سالم ندارند، مدام به تنشهای عصبی درگیر هستند. پیشنهاد می شود مقاله  لاغری بدون احساس گرسنگی را مطالعه کنید.

 درباره شانه یخ زده بیشتر بدانیم.

درد عصب سیاتیک

 

مهم ترین تفاوت تغذیه سالم و ناسالم چیست؟

حال که با ویژگیهای اصلی این دو نوع تغذیه آشنا شدید، میتوانید تا حدودی درباره تفاوت این دو صحبت کنید. در ادامه مهمترین تفاوتهای تغذیه سالم و ناسالم معرفی شدهاند.

 

‌سلامتی بدن در مقابل تضعیف آن

به همان اندازه که یک تغذیه سالم میتواند به سلامتی بدن کمک کند، تغذیه ناسالم نه تنها از رشد بدن جلوگیری کرده بلکه باعث ایجاد بیماریهای مختلف شده و سلامتی را به خطر میاندازد. این نوع تغذیه مخصوصا برای کودکان از رشد مناسب آنها جلوگیری میکند و تأثیرات منفی بر ذهن و فکر آنها خواهد داشت.

 

تأثیر بر کیفیت زندگی و طول عمر

از مهمترین تفاوتهای تغذیه سالم و ناسالم تأثیر بر کیفیت زندگی و طول عمر انسان است. افرادی که تغذیه و برنامه غذایی سالمی دارند، کیفیت زندگی بهتری داشته و مدت زمان بیشتری را در سلامت و به دور از بیماری عمر میکنند. اما متأسفانه افرادی که سبک غذایی نادرستی دارند، با انواع مختلفی از بیماریهای روبرو شده و دچار پیری زودرس، مرگ و میر، سوء تغذیه و مشکلات متعددی میشوند.

 

‌وجود ویتامین ها و مواد مفید

زمانی که شما از برنامه غذایی سالم استفاده میکنید، بدن سالم تری داشته و با مشکلات کمتری در استخوان، پوست، قلب و مغز و ... روبرو میشوید. غذاهای سالم و مفید با حجم و میزان کالری کمتر، انرژی بیشتری برای بدن به همراه داشته و انواعی از ویتامین‌ها و مواد مغذی را برای بدن تأمین میکنند. اما غذاهای ناسالم معمولاً انرژی کمتری داشته، میزان کالری بسیاری بالایی دارند و هیچ گونه ارزش غذایی برای بدن به همراه ندارند. بسیاری از آنها فاقد هرگونه ویتامین و مواد مغذی هستند.

 

‌تعادل در مصرف مواد غذایی

فرد باید با تمام مواد غذایی آشنایی داشته باشد و بداند در یک رژیم غذایی اصولی به چه موادی نیاز دارد. به این صورت میتواند با برقراری تعادل از تمام مواد مغذی برای بدن بهره‌مند شود. مصرف افراطی مواد غذایی مفید نیز میتواند فرد را با مشکلاتی روبرو کند. در رژیم های غذایی ناسالم فرد هیچ آگاهی از مواد غذایی و تأثیر آن بر بدن نداشته و ممکن است هیچ گاه مواد غذایی مفید را به بدن خود وارد نکند.

 

سلامت بدن در مقابل بیماری ها

افرادی که رژیم غذایی سالم دارند معمولاً از مشکلاتی مانند دیابت، فشار خون، سرطان و .... دور هستند. اما با رژیم غذایی ناسالم نه تنها فرد در معرض خطر ابتلا به این بیماریها قرار دارد، بلکه ممکن است انواعی از باکتری‌ها و بیماری‌های ویروسی را نیز برای بدن خود به همراه داشته باشد. با تغذیه درست سلامت بدن خود را تضمین کنید.

 

‌رسیدن به وزن ایده آل

معمولاً افرادی که دارای رژیم غذایی درست و اصولی هستند، در هنگام کاهش یا افزایش وزن راحت تر بوده و میتوانند بر روی وزن خود کنترل داشته باشند. اما افرادی که رژیم ناسالم غذایی دارند، به راحتی نمیتوانند کاهش یا افزایش وزن را تجربه کنند و حتی دچار استپ وزنی میشوند. تغییر وزن در این افراد بسیار سخت و دشوار است.

 

سخن آخر

اهمیت تغذیه سالم در رسیدن به سلامتی است. افرادی که از مواد غذایی مفید و مغذی به اندازه کافی استفاده کرده و از مواد غذایی ناسالم پرهیز میکنند، همواره بدن سالمتری داشته و به دور از هرگونه بیماری و مشکلی هستند. با توجه به موارد گفته شده در رژیم غذایی سالم و ناسالم حتماً در رژیم غذایی خود تجدید نظر کرده تا زندگی سالمتری داشته باشید.

 

فهرست مطالب مرتبط(روی آنها کلیک کنید)