مشاوره کاردرمانی
درمانگر مهرابی:
09916760744 مشاوره آنلاین و تلفنی کاردرمانی
آب درمانی در آرتروز زانو
آب درمانی میتواند بهروشهای مختلفی به رفع مشکلات ایجاد شده در زانو کمک کند که به شرح زیر است:
- گرمای آب باعث میشود که عضلات شل شوند و درد مفصل تسکین پیدا کند.
- آب، وزن شما را کنترل میکند که منجر به تسکین درد و افزایش دامنه حرکت مفصل خواهد شد.
- فشار دادن دست و پاها در آب باعث افزایش قدرت عضلانی میشود.
هنگام انجام آب درمانی به چه وسیلهای احتیاج است؟
مواردی که باید همراه خود داشته باشید به شرح زیر است:
آرتروز زانو چیست؟علائم و درمان آرتروز زانو
اگر شنا کردن بلد نباشم میتوانم آب درمانی انجام دهم؟
برای انجام آب درمانی نیازی نیست که شنا کردن بلد باشید. استخری که برای شما در نظر گرفته میشود معمولا کم عمق است و بهراحتی میتوانید تمرینات ورزشی را در آب انجام دهید.
آب درمانی یا انجام تمرینات ورزشی منجر به قدرت عضلانی میشود:
طبق تحقیقاتی که در این خصوص انجام شده بود، افرادی را که مبتلا به آرتروز زانو بودند، به دو گروه تقسیم کردند. گروهی آب درمانی را همراه با درمانهایی که توسط پزشک تجویز شده بود، انجام دادند و گروهی دیگر آب درمانی را انجام ندادند.
طبق تحقیقات چند هفتهای که انجام شده بود، مشخص شد عملکرد و قدرت بدنی افرادی که آب درمانی انجام داده بودند، نسبت به گروه دیگر افزایش پیدا کرده بود. همچنین سرعت و مسافت پیادهروی آنها نسبت به افرادی که آب درمانی انجام نداده بود، بهطور قابل توجهی بهبود یافته بود.
علاوه بر این موارد، آب درمانی میتواند برای عملکرد قلب نیز موثر باشد و به افراد مبتلا به آرتروز این امکان را میدهد که بیشتر ورزش کنند و هیچ آسیبی به آنها وارد نشود. زمانی که ورزش بهطور منظم انجام شود، قطعا روند بهبودی سریعتری خواهند داشت.
درمان درد با آب
آب درمانی میتواند بهعنوان بخشی از فیزیوتراپی برای افراد باشد و مزایای زیادی را بههمراه دارد که شامل موارد زیر است:
- منجر به کاهش درد میشود.
- روند بهبودی پس از انجام عمل جراحی سریعتر خواهد بود.
- به انجام حرکات مجدد در زانو کمک میکند.
- توانایی ایستادن در آب را برای افرادی که بهدلیل عدم تحمل وزن قادر به ایستادن در خارج از آب نیستند، فراهم میکند.
- تکنیک پیادهروی بهبود مییابد.
- انجام حرکات هوازی بهبود مییابد.
- تعادل و هماهنگی بهتر ایجاد میشود.
- منجر به افزایش قدرت عضلات ضعیف میشود.
- دامنه حرکات مفاصل افزایش مییابد.
- عملکرد پا و زانو بهبود مییابد.
- گردش خون بهتر میشود.
- منجر به کشش عضلات میشود.
- اعتماد به نفس افزایش مییابد و بیماران دیگر ترسی از زمین خوردن ندارند.
برای آگاهی از نحوه صحیح تغذیه در آرتروز کلیک کنید.
نحوه انجام تمرینات در آب برای بیماران ارتروز زانو
مانند تمریناتی که خارج از آب انجام میشود، تمرین درمانی در آب نیز براساس نیازهای فرد و برای هر بیمار به صورت جداگانه باید در نظر گرفته شود. برای اینکه تاثیر این تمرینات دیده شود بیمار حداقل باید هفتهای دو بار و حدود سه تا شش ماه این برنامه را ادامه دهد.
میتوان این تمرینات را به چهار گروه تقسیم کرد و براساس روش زیر پیشرفت داد:
تمرینات انعطاف پذیری و کششی
انجام تمرینات کششی در آب گرم برای بیمار آسانتر و قابل تحملتر است. انجام حرکات فعال در آب گرم باعث بهبود میزان تحرک بافتهای نرم و مفاصل شده که خود باعث بهبود دامنه حرکتی و کاهش درد میگردد.
تمرینات مقاومتی در آب
به این دلیل که اندازهگیری دقیق فعالیت عضلانی در آب به اندازه خشکی دقیق نیست، پس باید دقت شود که یک تکرار از یک تمرین میتواند نیروی متفاوتی بین دو نفر ایجاد کند.
به همین دلیل مهم است که برای هر فرد به صورت جداگانه در نظر گرفته شود. برای پیشرفت تمرینات و افزایش مقاومت میتوان از تجهیزاتی استفاده کرد که حین حرکت در زیر آب مقاومت را تا چند برابر افزایش دهند، مانند چکمههای مقاومتی مخصوص آب
تمرینات برای افزایش تناسب قلبی عروقی
تمریناتی مانند دویدن در آب، تمرینات مقاومتی با تکرار زیاد و شنا کردن مثالهایی از تمریناتی هستند که میتوانند باعث بهبود تناسب قلبی عروقی شوند. برای این منظور این تمرینات باید سه تا پنج بار در هفته به مدت سی تا شصت دقیقه انجام شود.
تمریناتی عصبی عضلانی و تعادلی
این تمرینات یک راهکار عالی برای بهبود عملکرد و کاهش درد در بیماران مبتلا به آرتروز زانو است.
انواع آب درمانی برای درمان زانو درد
به طور کلی از دو روش میتوان برای این هدف استفاده کرد:
1-فیزیوتراپی آب درمانی
2-استخر معمولی
فیزیوتراپی آب درمانی
در این روش به یک فیزیوتراپیست مراجعه میکنید که دارای استخر مخصوص خود میباشد. این استخر تخصصی بوده و دارای تجهیزات مختلفی مانند دوچرخه ورزشی یا تردمیل و … است. همچنین میتواند دارای میلههایی باشد که برای انجام تمرینات مقاومتی از آن استفاده نمایید.
استخر معمولی
این استخرها اختصاصی نبوده و معمولا توسط فیزیوتراپیست اداره نمیشوند. اغلب این استخرها دارای یک مربی بدنسازی هستند. در این حالت بیمار میتواند در آب راه برود که هم از عدم تحرک جلوگیری میکند و هم تا حدودی عضلات پا را تقویت مینماید.
هر دو روش در کاهش علایم بیماران ارتروز زانو مفید هستند، اما نتایج مطالعات نشان میدهد انجام تمرینات اختصاصی زیر نظر فیزیوتراپیست در استخر به مراتب بیشتر در کاهش علایم و برگشت افراد به فعالیت های روزانه نقش دارد.
چگونه حرکات آب درمانی را شروع کنیم؟
با فیزیوتراپیست خود در این زمینه مشورت کنید. اگر از درد زیادی رنج میبرید و احساس میکنید برای انجام تمرینات نیاز به نظارت دارید یا نگران این هستید که با انجام تمرینات به تنهایی آسیب بیشتری ببینید، به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید که دارای استخر اختصاصی است.
اما اگر عملکرد خوبی دارید و از عهده کنترل خود بر میآیید میتوانید این تمرینات را در یک استخر عمومی شروع کنید و برای پیشرفت آنها هرچند وقت یک بار با فیزیوتراپیست خود مشورت نمایید.
مطالب مرتبط