زانو درد
زانو درد شکایت رایجی است که در افراد با سنین مختلف دیده میشود. این نوع درد ممکن است در نتیجه آسیبی مانند پارگی رباط یا خردشدگی غضروف ایجاد شده باشد. همچنین دیگر مشکلات پزشکی از جمله آرتروز، نقرس و عفونت میتوانند باعث زانو درد شوند.
زانودرد موقت با زانودرد مزمن متفاوت است. بسیاری از افراد به علت آسیب یا تصادف، زانو درد را موقتا تجربه میکنند. زانو درد مزمن بهندرت بدون درمان خوب میشود و همیشه به یک حادثه مربوط نمیشود و اغلب نتیجه چندین علت و مشکل پزشکی است.
درد مزمن زانو دردی طولانی، همراه با تورم یا حساسیت در یک یا هر دو زانو است. علت درد زانو، میتواند تعیینکنندهی علایم همراه زانو درد باشد. شرایط بسیاری میتوانند موجب زانو درد مزمن شوند. همچنین در مورد درد، هر فرد تجربهی متفاوتی خواهد داشت.
برای تشخیص علل احتمالی درد مزمن، اقدامات مختلفی نیاز است. این اقدامات شامل آزمایش خون، معاینه فیزیکی، عکس رادیوگرافی، سیتیاسکن یا MRI و سایر آزمایشات و تصویربرداریها است.
مهم ترین علت های زانو درد
زانو درد به دلایل مختلفی رخ میدهد. در ادامه رایجترین بیماریها و مشکلات زانو معرفی شدهاند.
• آرتروز زانو
یکی از رایجترین مشکلات زانو، آرتروز است که برای افراد در سنین مختلف اتفاق میافتد. برای درمان این مشکل نیز بنا به شدت آن، درمانهای مختلفی در نظر گرفته میشود.
• آسیب دیدگی رباط
این مشکل مخصوصا برای ورزشکاران در حین انجام ورزش اتفاق میافتد. آسیب دیدگی رباط میتواند باعث ایجاد ناپایداری در عضلات زانو شود. این مشکل در انواع مختلفی مانند آسیب دیدگی رباط صلیبی قدامی، رباط صلیبی خلفی، رباط طرفی داخلی و رباط طرفی خارجی اتفاق میافتد.
• آسیب دیدگی غضروف یا پارگی مینیسک
این نوع آسیب دیدگی نیز در افراد با سنین مختلف اتفاق میافتد و از شایعترین دلایل زانو درد است.
• نقرس
از دلایل غیرمعمول برای زانو درد است اما افرادی که مبتلا به نقرس هستند ممکن است در ادامه با مشکلاتی مانند زانودرد نیز روبرو شوند.
علائم زانو درد
محل و شدت درد زانو بسته به علت مشکل ممکن است متفاوت باشد. علائم و نشانه هایی که گاهی اوقات با درد زانو همراه هستند عبارتند از
تورم و سفتی
قرمزی و گرما در لمس
ضعف یا بی ثباتی
سر و صدا کردن و یا احساس خرد شدن زانو
ناتوانی در راست کردن کامل زانو
فاکتورهای خطر بروز درد زانو
تعدادی از فاکتورها میتوانند خطر ابتلا به مشکلات زانو را افزایش دهند. مواردی مانند:
اضافه وزن: اضافه وزن یا چاقی، حتی در هنگام انجام فعالیتهای عادی مانند راه رفتن یا بالا و پایین رفتن از پله ها، فشار در مفاصل زانوی شما را افزایش میدهد. همچنین با تسریع در تجزیه غضروف مفصل، شما را در معرض خطر آرتروز قرار میدهد.
عدم انعطافپذیری یا قدرت عضلانی: کمبود قدرت و انعطافپذیری میتواند خطر آسیب دیدگی زانو را افزایش دهد. عضلات قوی به ثبات و محافظت از مفاصل کمک میکنند و انعطافپذیری عضلات میتواند به شما در دستیابی به دامنه کامل حرکت کمک کند.
ورزش یا مشاغل خاص: برخی از ورزشها فشار بیشتری را نسبت به ورزشهای دیگر بر روی زانوها وارد میکنند. ورزش اسکی با وجود چکمه های اسکی سفت و سخت و احتمال سقوط، جهش و چرخش مدام در ورزش بسکتبال و کوبیدن مکرر زانوها هنگام دویدن یا حتی خود ورزش دویدن باعث میشوند که آسیبدیدگی زانو افزایش یابد. مشاغلی مانند ساخت وساز یا کشاورزی که به فشار مکرر روی زانوها نیاز دارند نیز میتوانند خطر شما را افزایش دهند.
آسیبدیدگی قبلی: صدمات قبلی در زانو احتمال آسیبدیدگی مجدد زانوی شما را بیشتر میکند.