مشاوره کاردرمانی
درمانگر مهرابی: 09916760744 مشاوره آنلاین و تلفنی کاردرمانی

درمان واریس با فیزیوتراپی

واریس اختلالی در خون رسانی به رگ های پا است که باعث برجستگی و تغییر رنگ رگ ها می شود. رگ های واریسی معمولا متورم، بزرگ و رنگ مایل به آبی یا بنفش و یا قرمز و اغلب دردناک هستند. این بیماری که به ویژه در زنان شایع است عوامل ژنتیکی در ایجاد آن نقش مهمی دارند. رگ های واریسی یا رگ های تار عنکبوتی که به عنوان واریکوز نیز شناخته می شوند، تارهای نازک و ریزی هستند که در زیر پوست ظاهر می شوند و زیبایی پوست را از بین می برند.

هنگامی که سیاهرگ ها که وظیفه ی انتقال خون بدون اکسیژن را از قسمت های بدن به قلب و ریه ها را دارد؛ به صورت غیرعادی ضخیم شوند، پیچ و تاب خورده و بزرگ می شوند. در این صورت می گوییم این عروق دچار واریس شده اند. واریس بیماری کم خطری است اما در صورت عدم رعایت برخی موارد و مراجعه دیرهنگام به پزشک می تواند به بیماری خطرناکی تبدیل شود و مشکلاتی را ایجاد کند.

واریس یکی از شایع‌ترین بیماری‌های انسان است كه به دليل عدم كارایی صحیح وریدها بوجود می‌آید. این وضعیت می‌تواند باعث احساس درد، تورم، خستگی و حتی ظاهر شدن مویرگ‌های آبی یا بنفش و رگ‌های برجسته روی پوست گردد. رگ‌های واریسی در همه اندام‌ها از جمله دست، شکم، ناحیه تناسلی، صورت و حتی دستگاه گوارشی (مری) ممکن است ایجاد شوند؛ ولی چون فشار وریدی در پاها بیشتر است واریس پا شایع‌تر از سایر نقاط بدن است. رگ های واریسی که به صورت دراز و پرپیچ وخم هستند، زمانی که رگ ها از خون بزرگ و گشاد می شوند، رخ می دهند. طبق مطالعات انجام گرفته حدود 25 درصد از بزرگسالان به این بیماری مبتلا هستند. علت این بیماری اغلب به خاطر وراثت است اما چاقی، اضافه وزن و افزایش سن نیز باعث بروز رگ های واریسی می شود.

علت ایجاد واریس

واریس، زمانی رخ می دهد که رگ ها به درستی کار نکنند. گرچه علت واریس به طور دقیق مشخص نیست ولی باید علت را در اختلالات خون رسانی و نارسایی عروق جستجو کرد. اولین علت بروز این رگ های دردناک، ژنتیک است. واریس ممکن است از والدین به فرزندان منتقل شود. این بیماری در زنان بیشتر از مردان است. هورمون ها بخصوص در زنان در افزایش بروز آن تاثیر دارند. بلوغ، بارداری، یائسگی و مصرف داروهای حاوی استروژن، پروژسترون و قرص های ضدبارداری باعث ضعیف شدن رگ های وریدی می شوند و گردش خون را در پاها تغییر می دهند و موجب ایجاد رگ های واریسی می شوند. افزایش سن و فشار خون نیز باعث ایجاد رگ های واریسی می شوند. طبق باور غلط عموم که فکر می کنند واریس فقط در پاها رخ می دهد، این چنین نیست و می تواند علاوه بر پاها (اغلب در این قسمت دیده می شود) در دست، صورت، واژن و بیضه ها دیده شود.

علائم واریس

علائم واریسی شدن رگ ها بسیار مشهود و دارای وریدهای معیوب می باشد و اغلب روی پاها است. ممکن است درد و یا تورم در اطراف وریدهای بزرگ شده وجود داشته باشد. شناخت علائم بیماری واریس باعث می شود بیماری در مراحل اولیه شناسایی شود و قبل از اینکه سلامتی به خطر افتد کنترل و درمان شود. علائم بیماری واریس عبارتند از:

تغییر ظاهر رگ ها

در زمان مبتلاشدن به بیماری واریس در پاها به خصوص در مچ، ساق پا و کشاله ران ظاهر رگ ها تغییر می کند. رگ ها برجسته و پیچیده درهم در سطح پوست دیده می شوند.

تغییر رنگ رگ ها

هر نوع تغییری در پاها می تواند نشان از ابتلا به واریس باشد. رگ های واریسی به سرعت رنگ شان را به آبی و کبود در می آورند. در برخی افراد نیز این تغییر رنگ به صورت رنگ قرمز و یا ارغوانی در می آید.

دردهای شدید در پا

در بیماری واریس پاها با دردهای مزمن همراه است. این درد وقتی شخص برای مدت طولانی نشسته و می خواهد بلند شود اتفاق می افتد. ورم در پا و خارش شدید نیز گویای ابتلا به واریس است.

خونریزی

در موارد بسیار پیشرفته بیماری واریس، تجمع بیش از خون در رگ ها باعث پارگی رگ ها و خونریزی می شود. باید توجه کنید این خونریزی زیر پوستی است پس اگر احساس کبودی در پاهایتان کردید سریعا به پزشک مراجعه کنید.

خشکی و نازکی پوست

زمانی که واریس پیشرفت کند و تشدید شود نشانه های بیشتری از خود نشان می دهد. علائمی مانند خشک شدن، نازکی و پوسته پوسته شدن پوست است. این خارش ها باعث التهاب پوستی می شود و اگزما را در پی دارد.

آیا هر رگ برجسته‌ای واریس است؟

هر رگ برجسته‌ای را نباید بیماری واریس دانست. در برخی افراد به‌صورت طبیعی عروق بدن برجسته هستند ولی مشکلی از نظر عملکرد ندارند. در افراد لاغر به دلیل فقدان لایه چربی زیرپوست رگ‌های معمولی بدن به شکل رگ‌های واریسی دیده می‌شوند. ورزشکاران و افراد فعال در رشته پرورش اندام هم رگ‌های برجسته‌ای در پاها یا دست‌ها دارند که معمولاً واریس نیستند.

توصیف درد از زبان بیماران به این صورت است که قادر نیستند 20 دقیقه پشت سر هم در صف بایستند یا با آشپزی و کارهای آشپزخانه مثل ظرف شستن دچار احساس سنگینی در پا و درد می‌شوند.

انواع واریس

انواع واریس را به سه دسته خفیف، متوسط و پیشرفته می توان دسته بندی کرد. بیماری واریس در همه به یک شکل نیست و ممکن است رگ ها و قسمت های مختلفی از پا را درگیر کند. اینکه هر فرد به چه نوع واریسی مبتلا است بستگی به نوع شغل او و مسائل ژنتیکی دارد. تشخیص نوع واریس باید حتما توسط پزشک انجام شود و درمان مناسب آن را در پیش بگیرد. داروخانه آنلاین دارودراگ انواع بیماری واریس را به موارد زیر دسته بندی کرده است:

واریس صافن بزرگ

واریس صافن بزرگ که با درد همراه هست و نیاز به داروهای درمانی دارد، باعث برجستگی و تغییر رنگ رگ های اصلی از مچ پا تا کشاله ران می شود.

واریس صافن کوچک

در این نوع واریس نیز برجستگی وجود دارد اما آن میزانی نیست که به وضوح دیده شود. واریس صافن کوچک بیشتر در پشت زانوها و مچ پاها دیده می شود.

واریس متوسط

این نوع واریس بیشتر عروق کوچک را درگیر می کند و رنگ کبود رگ ها به راحتی دیده می شود.

واریس شدید

واریس شدید باعث درد شدید، ورم و زخمی شدن پاها می شود. اگر این نوع واریس بهه هنگام درمان نشود، رگ های واریسی ورم می کنند و تغییر رنگ می دهند.

واریس شانه ای

واریس شانه ای اغلب در پشت زانوها دیده می شود و به شکل برجسته و تکه ای می باشد.

واریس مشبک یا عنکبوتی

در این نوع واریس رگ ها به شکل عنکبوتی در می آیند یعنی مثل تار عنکبوت پیچیده و درهم می شوند. رنگ رگ ها در این نوع قرمز است و بیشتر در زیر زانوها و خارج از ران ها بروز می کند.

واریس خیلی حاد

وقتی واریس های شدید به موقع درمان نشود واریس پیشرفت می کند و حاد می شود. در این نوع واریس تجمع خون در رگ ها منجر به پارگی رگ ها و خونریزی می شود که گاهی می تواند طولانی مدت ادامه یابد.

واریس کودکان

داشتن موارد ژنتیکی، بیماری های زمینه ای، اضافه وزن و کم تحرکی از دلایل ایجاد واریس در کودکان است. در این حالت باعث ایجاد اختلال در عروق، اختلال در گردش خون و در نتیجه تجمع خون در رگ ها می شود.

واریس بارداری

دردوران بارداری با افزایش سن جنین، وزن مادر افرایش می یابد که باعث خستگی و کم تحرکی او می شود. از طرفی تغییر هورمون ها نیز به کمک این دو می آید و باعث بروز رگ های واریس در بارداری می شود. واریس پا بعد از زایمان مادر از بین می رود ولی اثرات آن تا مدت طولانی باقی می ماند.

درمان و پیشگیری از واریس

اگر تغییر در سبک زندگی جواب نداد یا واریس دردناک بود پزشک ممکن است از روش های تهاجمی استفاده کند.

اسکلروتراپی

این شیوه شامل تزریق محلول دارویی به ورید آسیب دیده جهت تحریک غشای وریدهای خونی و در نتیجه فروپاشی آن می شود.

اسکلروتراپی با فوم

این نوع روش یعنی تزریق کردن مایع شیمیایی در پا که حالت فوم دارد و برای بستن رگ های بزرگ به کار می رود.

لیزر عروق

درمان واریس پا با استفاده از لیزر به دو مورد تقسیم می شود:

 

درمان واریس با فیزیوتراپی

بسیاری از روشهای بالا برای درمان واریس خفیف موثر هستند. اما برای درمان واریس های شدید، پزشک شما را به فیزیوتراپیست ارجاع می دهد. اگر با روشهای فیزیوتراپی درمان نشوید، مجبورید آخرین درمان یعنی جراحی را انتخاب کنید. فیزیوتراپیست با توجه به شدت واریس و علت بیماری ممکن است از روشهای زیر برای درمان فیزیوتراپی واریس استفاده کند:

تمرین درمانی

یکی از روشهای درمان واریس تمرین درمانی است که شامل برخی حرکات ورزشی و تمرینات برای درمان آسیب دیدگی ها است. برای انجام حرکات تمرین درمانی ممکن است به دستگاههایی نیاز داشته باشید که در مرکز فیزیوتراپی در اختیار شما قرار می گیرد. حتی ممکن است فیزیوتراپیست ورزش درمانی هایی را تجویز کند که در خانه انجام دهید. ورزش درمانی کمک می کند درد و تورم در عضلات و بافتهای واریسی کاهش یابد. همچنین برخی حرکات ورزش درمانی باعث افزایش و بهبود گردش خون در بافت واریسی می شود و از ایجاد زخم و قانقاریا در آن نقطه جلوگیری می کنند.

لیزرتراپی

در لیزر درمانی برای درمان واریس می توان استفاده کرد. در این روش، از نور لیزر متمرکز شده با طول موج های مختلف برای درمان استفاده می شود. لیزرتراپی به کاهش درد بافت واریسی کمک می کند. گاهی اوقات از لیزر برای بستن وریدهای واریسی و وریدهای عنکبوتی کوچکتر استفاده می شود. در لیزر تراپی واریس، برای بستن رگها نیازی به هیچ برش یا سوزنی نیست و این یکی از مزایای درمان واریس با لیزر است.

• مگنت تراپی

در این روش از امواج مغناطیسی برای درمان واریس استفاده می شود. مگنت تراپی گردش خون در رگهای واریسی را بهبود می دهد. به این ترتیب مواد مغذی به بافتها می رسد و مواد زائد بیشتری از بافت واریسی خارج می شود. به همین دلیل اگر در معرض زخم یا قانقاریا باشید این روش می تواند به درمان شما کمک زیادی کند. این روش برای کاهش دردهای عضلانی و بهبود زخمهای واریسی روش بسیار موثری است.

فیزیوتراپیست پس از بررسی علامت ها می تواند برنامه‌ی مناسبی برای درمان بیمار انتخاب کند. خدماتی مانند الکتروتراپی و اولتراسوند، تکار، لیزر، طب سوزنی ،ماساژتراپی ،کامپرشن تراپی و منوال تراپی در تخصصی ترین فیزیوتراپی زنجان می‌تواند به کاهش درد و التهاب ناحیه کمک نموده، همچنین باعث افزایش سرعت ترمیم قسمت آسیب دیده شوند.