آرنج تنیس بازان (Tennis Elbow)

تنیس البو یا آرنج تنیس بازان یکی از شایع ترین مشکلات در آرنج میباشد که تا 3 درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد. سن شایع بروز آن 50 - 40 سالگی است.

درد این ضایعه در اصل در محلی رخ میدهد که تاندون های عضله های ساعد به برآمدگی استخوانی روی خارج آرنج متصل می شود. درد گاهی در مچ و ساعد نیز منتشر میشود.

تنیس البو بر اثر التهاب تاندون بوجود می آید. (تاندون عضلاتی که در قسمت خارجی ساعد قرار داشته و موجب حرکت مچ و انگشتان دست می شوند و در بالای ساعد به سطح خارجی آرنج میچسبند)

بنابراین علت این بیماری انقباض مکرر عضلات ناحیه ساعد دست می باشد که برای راست و مستقیم کردن و بالا بردن دست و مچ دستتان از این عضلات استفاده می کنید .

حرکات تکراری و فشار و خستگی ایجاد شده در بافت ها ممکن است منجر به التهاب یا یک سری پارگی های کوچک در تاندون هایی شود که عضلات ساعد دست را به برجستگی های استخوانی سمت خارجی آرنج (اپی کوندیل خارجی آرنج) متصل می کنند.

علائـم

علــت

این عارضه معمولا به دلیل استفاده بیش از حد از ساعد با انجام یک فعالیت تکراری یا شدید ایجاد می شود. همچنین گاهی ممکن است در اثر ضربه به وجود بیاید. فعالیت هایی که انجام آن ها با تکرار زیاد و یا با شدت بالا می توانند باعث این عارضه شوند عبارتند از:

درمـــان

استراحت: مهمترین کاری که باید انجام دهید این است که به بازوی آسیب دیده خود استراحت دهید و فعالیتی را که باعث ایجاد مشکل شده است متوقف کنید.

یخ: درمان های ساده ای نیز برای کمک به کاهش درد در این افراد وجود دارد مثل نگه داشتن کمپرس سرد (مانند یک کیسه یخ که در یک حوله پیچیده شده است) برای چند بار در روز و هر بار چند دقیقه روی آرنج.

اصلاح و تعدیل فعالیت ها: اگر دچار این عارضه هستید، باید از انجام فعالیتهایی که عضلات و تاندونهای آسیب دیده را تحت فشار قرار می دهند خودداری کنید. البته ممکن است بتوانید روش انجام این نوع حرکات را تغییر دهید تا فشاری به ناحیه درگیر شما وارد نشود.

مسکن ها و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID): مصرف مسکن هایی مثل پاراستامول و ایبوپروفن و همچنین برخی از کرم ها و ژل های موضعی می تواند به کاهش درد و التهاب ناشی از تنیس البو کمک کند. بعضی از داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب را میتوان بدون نسخه پزشک از داروخانه تهیه کرد، اما فروش بقیه این نوع داروها تنها با نسخه پزشک مجاز است. دکتر داروساز یا پزشک داروی مناسب را تجویز یا پیشنهاد میکند.

فیزیوتراپی: در فیزیوتراپی گاهی روشهای درمان با دست یا منوال تراپی (مانند ماساژ یا تکنیک های دیگر) را به منظور کاهش درد و گرفتگی و افزایش جریان خون در ناحیه به کار میگیرند. علاوه بر آن، تمرینها و حرکتهای اصلاحی مفید را برای متحرک نگه داشتن دست و تقویت عضله های ساعد به بیمار آموزش میدهد. همچنین در فیزیوتراپی این ضایعه، از ماساژ یخ و یا اولتراسوند و یا تحریک عضلات و امواج کوتاه استفاده می شود.

فیزیوتراپیست پس از بررسی علامت ها می تواند برنامه‌ی مناسبی برای درمان بیمار انتخاب کند. خدماتی مانند الکتروتراپی و اولتراسوند، تکار، لیزر، طب سوزنی ،ماساژتراپی ،کامپرشن تراپی و منوال تراپی در تخصصی ترین فیزیوتراپی زنجان می‌تواند به کاهش درد و التهاب ناحیه کمک نموده، همچنین باعث افزایش سرعت ترمیم قسمت آسیب دیده شوند. 

ارتز و بریس: در موارد مزمن، استفاده کوتاه مدت از ارتزهای مخصوص مثل مچ بند طبی، بریس، باندهای مخصوص، محافظ یا آتل، نیز موثر است. این بریس باعث میشود که فشار به محل درد و آسیب دیده منتقل نشود.

تزریق استروئید: تزریق کورتیکواستروئید برای درمان مشکلات عضلانی  اسکلتی بسیار دردناک همچون تنیس البو مؤثر است. این دسته از داروها حاوی گونههای مصنوعی هورمون کورتیزول است و تزریق آن به طور موقت درد آرنج تنیس بازان را کاهش میدهد، اما متأسفانه اثر درازمدت آن ناچیز است. دارو مستقیماً داخل ناحیه دردناک در اطراف آرنج تزریق میشود. گاهی پیش از تزریق، ناحیه مورد نظر جهت کاهش درد به طور موضعی بی حس میشود.

شاک ویو تراپی: این روش، درمانی غیرتهاجمی در درمان علائم آرنج تنیس بازان است که در آن امواج با انرژی بالا از پوست عبور میکند تا درد کاهش و حرکت ناحیه آسیب دیده افزایش یابد. تعداد جلسه های درمان به شدت درد بستگی دارد. گاهی از بی حسی موضعی برای کاهش درد و ناراحتی در طول درمان استفاده میشود.

لازم به ذکر است که این روش درمانی، روشی ایمن محسوب می شود.

جراحی: چنانچه آرنج تنیس بازان موجب درد شدید و دائمی بیمار شود، جراحی به عنوان آخرین روش درمان تنیس البو یا آرنج تنیس بازان در نظر گرفته می شود. بخش آسیب دیده تاندون جهت تسکین دادن علائم دردناک برداشته می شود.