گیر افتادگی عصب اولنار

عصب ها در بدن ساختار و وظیفه‌ی ویژه‌ای دارند. هماهنگی ماهیچه‌ها، حس کردن و حرکت اعضای بدن همه به کمک اعصاب در بدن انجام می‌شوند. عصب اولنار یکی از عصب های مهم در قسمت فوقانی بدن و بازو می‌باشد که از گردن شروع و به سمت بازو ادامه دارد و در نهایت به انگشت کوچک دست می‌رسد. عصب اولنار یکی از سه عصب مهم در بازو است. حس کردن ساعد و انگشت چهار و پنج و حرکت یا باز و بسته شدن دست به لطف عصب اولنار می‌باشد. به دلیل فعالیت زیاد دست و هم‌چنین وجود عصب اولنار در طول دست امکان انقباض و گرفتگی عصب اولنار به خصوص در آرنج وجود دارد.

گیر افتادگی عصب اولنار چیست ؟

گیر افتادگی عصب اولنار مشکلی است که برای عصب اولنار در بازو ایجاد می شود. سندرم تونل کوبیتال در آرنج رخ می دهد، در حالی که سندرم کانال گویان (Guyon) مچ دست را درگیر می کند.

صدمات ناشی از استفاده بیش از حد، کیست ها و سایر مشکلات می توانند باعث کشیدگی یا فشار بر عصب اولنار شود. ممکن است در اثر این عارضه، ضعف دست و انگشتان، بی حسی، درد یا گزگز داشته باشید. درمان های خانگی می توانند کمک کننده باشند.

گیر افتادگی عصب اولنار شایع ترین مشکل عصب اولنار است. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که چیزی روی عصب اولنار در آرنج یا مچ دست فشار وارد کند. گیر افتادن عصب نوعی سندرم فشردگی عصب است.

فشردگی عصب (عصب باریکش یا تحت فشار) سبب التهاب و در نتیجه آن درد عصبی (نوروپاتیک) و نوروپاتی عصبی (آسیب عصبی) می شود. در برخی موارد، این مشکلات بر قدرت دستان تأثیر گذاشته و در دست گرفتن وسایل را دشوار می کند

گیر افتادگی عصب اولنار می تواند در آرنج یا مچ دست رخ دهد. انواع گیر افتادگی عصب اولنار عبارتند از:

سندرم تونل کوبیتال : فشار یا کشیده شدن عصب اولنار در ناحیه آرنج

سندرم کانال گویان : فشار بر عصب اولنار در ناحیه مچ دست

علت گیر افتادگی عصب اولنار

نمی‌توان یک دلیل خاص برای گرفتگی عصب اولنار انتخاب کرد. هرگونه فشردگی و فشار زیاد به دست می‌تواند یک علت گرفتگی عصب اولنار باشد ولی باز هم در کل خیلی از دلیل‌ها مشخص نمی‌باشند. در کل وارد شدن فشار زیادی به دست و انجام فعالیت‌هایی که در آن فرد نیاز دارد تا مفصل آرنج خود را زیاد خم و راست کند باعث گرفتگی عصب اولنار در آن می‌شود. در موارد زیر به برخی دلایل اصلی گرفتگی عصب اولنار اشاره شده است.

نشانه‌ها و علائم گرفتگی عصب اولنار

اکثر علائم درگیری عصب اولنار خود را از آرنج و در هنگام خم کردن آن نشان می‌دهند. البته که گرفتگی عصب اولنار در دست و انگشتان نیز رخ می‌دهد. امکان رخ دادن گرفتگی عصب اولنار در افراد بالای ۳۰ سال، زنان و افرادی که استفاده زیادی از کامپیوترها می‌کنند بیش‌تر می‌باشد. علائم گرفتگی عصب اولنار به شرح زیر می‌باشد:

آزمایشات و تست ها تشخیص گیر افتادگی عصب اولنار

این تست ها می توانند گیر افتادگی عصب اولنار را تایید یا رد کنند:

درمان غیرجراحی گرفتگی عصب اولنار

نوع درمان گرفتگی عصب اولنار به شدت گیر افتادگی آن بستگی دارد. طبیعتاً درمراحل اولیه ترجیح این است که از گزینه‌های غیر جراحی استفاده شود. برای آسیب های جزئی و متوسط ترکیبی از درمان‌های غیرجراحی زیر به همراه روش‌های دارویی و فیزیوتراپی می‌تواند در درمان گرفتگی عصب اولنار کمک کند.

تمرین

درمان جراحی گرفتگی عصب اولنار

در مواردی که روش غیر جراحی باعث بهبود بیمار نشده است، یا عصب اولنار خیلی فشرده شده و با ضعف و آسیب عضلانی همراه باشد احتمالاً پزشک برای این که فشار را از عصب اولنار خارج کند روش درمان جراحی را پیشنهاد می‌کند. چند روش جراحی وجود دارد که برای درمان عصب اولنار استفاده می‌شوند. جراح ارتوپدی شما در بهترین گزینه‌ی ممکن را برا شما انتخاب خواهد کرد. این عمل‌ها اغلب به صورت سرپایی انجام می‌شوند، اما توصیه ما این است که بیماران یک شب در بیمارستان بمانند

ریکاوری بعد از جراحی

ریکاوری پس از جراحی از برای هر شخص متفاوت است و تا حد زیادی بسته به روش انجام شده دارد. نتایج جراحی برای گیرافتادگی عصب اولنار معمولاً خوب است و اکثر بیماران بهبود می‌بایند. با توجه به نوع جراحی، ممکن است تا چند هفته پس از عمل به اسپلیت آرنج یا آتل نیاز باشد. جابجایی زیر عضله معمولاً تا شش هفته نیاز به ریکاوری دارد. جراح درباره تمرین‌های فیزیوتراپی و کاردرمانی بازگشت به زندگی عادی با توجه به شرایط توضیح خواهد داد.