کاردرمانی در ای ال اس(ALS):

مشاوره کاردرمانی
درمانگر مهرابی: 09916760744 مشاوره آنلاین و تلفنی کاردرمانی

کاردرمانی در ای ال اس ALS نقش مهمی در حفظ سلامت فرد، حفظ استقلال فرد در زندگی و کند کردن روند پیشروی بیماری دارد. کاردرمانی با حفظ دامنه حرکتی، قدرت، وضعیت مناسب عضلات و کاهش علائم بیماری در انجام فعالیت‌های روزمره زندگی و عملکردهای اجتماعی فرد تاثیر بسیار مفیدی دارد. بدین ترتیب فرد میتواند همچنان فعالیت ها و نیازهای زندگی خود را با استقلال به انجام برساند. قطعاً فرد حس رضایتمندی بیشتری خواهد داشت. چنین فردی کیفیت زندگی بهتری نیز خواهد داشت.

بیماری ای ال اس نوعی بیماری پیشرونده است که مرکز این پیشروی در بافت عصبی انسان می باشد. بدین ترتیب کاردرمانی در ای ال اس در نظر میگیرد که وقتی پیامی به مغز انسان می رسد، مغز آن را تحلیل می‌کند و پیام عصبی دیگری برای حرکت ارسال می کند. چون در این بیماری سلول‌های عصبی آسیب می‌بینند، نمی‌توانند این پیام را به درستی انتقال دهند و فرد حرکت را در عضلات مختلف از دست می‌دهد.

برخی از این عضلات مربوط به حرکت اندام ها، برخی مربوط به گفتار و جویدن و برخی مربوط به تنفس می باشند. پس می توان نتیجه گرفت که در این بیماری حرکت، گفتار، بلع، جویدن و تنفس تحت تاثیر قرار می‌گیرد. کاردرمانی در ای ال اس در نظر میگیرد که فردی که به مرور توانایی کنترل حرکات و را از دست می دهد، قطعاً توانایی انجام فعالیت‌های روزمره زندگی، راه رفتن، مشارکت اجتماعی و سایر عملکردها را به مرور از دست می‌دهد.

ارزیابی‌های کاردرمانی در ای ال اس:

کار درمانگر ابتدا فرد را به طور کامل ارزیابی می کند. کاردرمانگر موارد زیر را در فرد مورد ارزیابی و تشخیص قرار می‌دهد:

فرد در چه مرحله‌ای از بیماری است

چه عضلاتی ضعیف هستند و چه عضلاتی هنوز وضعیت مناسبی دارند

فرد چه عملکردها و حرکاتی را دارد و چه حرکات و عملکردهایی را از دست داده است

کاردرمانی در ای ال اس در نظر میگیرد که خطر افتادن چگونه است

فرد تا چه حد می‌تواند فعالیت های روزمره زندگی را به طور مستقل انجام دهد

میزان مشارکت اجتماعی فرد مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد

محیط فرد مورد ارزیابی قرار می‌گیرد تا در صورت لزوم موارد خطرزا از محیط حذف شود و تا حد ممکن برای فرد مناسب سازی شود

فرد چه علایق و سرگرمی هایی دارد

فرد چه نیازها و خواسته هایی دارد

کاردرمانگر بر اساس موارد ذکر شده و سایر موارد مرتبط با فرد برنامه درمانی را می‌چیند. برنامه درمانی هر فرد با فرد دیگر در کاردرمانی در ای ال اس متفاوت است؛ چون موارد ذکر شده در ارزیابی در هیچ دو انسانی یکسان نیست. پس از آن کار درمانگر به اجرای مداخلات می‌پردازد. در طول جلسات نیز کاردرمانگر برنامه در مانی و تاثیرات آن را چندین بار بررسی می کند تا مطمئن شود که برنامه درمانی حداکثر اثر بخشی را برای فرد داشته است.

مداخلات توانبخشی کاردرمانی در ای ال اس ALS :

هدف کاردرمانی ایجاد حداکثر استقلال و دستیابی به بهترین عملکرد در فعالیت‌هایی است که برای بیمار مهم هستند. کاردرمانگر نحوه انجام وظایف عملکردی روزانه فرد که شامل مراقبت شخصی، تحرک و فعالیت‌های کاری می‌شود را ارزیابی کرده و زمینه‌های مشکل را شناسایی می‌کند. در ادامه به بررسی چند نمونه از مداخلات کاردرمانی در بیماری ای ال اس می‌پردازیم.

بیماران ALS در انجام فعالیت‌های روزمره دچار مشکلات زیادی هستند. کاردرمانی می‌تواند به بیمار در انجام فعالیت‌های معمول روزانه، مانند دوش گرفتن، آشپزی و لباس پوشیدن کمک کند. یک کاردرمانگر می‌تواند ابزارهایی را که برای انجام وظایف روزانه به‌طور مؤثرتر، نیاز هست را برای بیمار تجویز کند.

کاردرمانگر محیط زندگی فرد را ارزیابی کرده و با ایجاد تغییرات لازم در محیط از وقوع خطرات احتمالی در خانه یا محیط کار جلوگیری کرده و یک محیط کاربردی‌تر که متناسب با نیازهای فرد باشد، ایجاد می‌کند.

با پیشرفت بیماری به خصوص در مرحله پایانی، بیمار توانایی حرکت اعضای بدن را از دست می‌دهد و برای مدت طولانی در یکی وضعیت ثابت قرار می‌گیرد. یکی از وظایف کاردرمانگر آموزش وضعیت‌دهی یا پوزیشنینگ صحیح به مراقبین بیمار است تا از ایجاد مشکلاتی مانند زخم بستر، کوتاهی عضلات و ... جلوگیری شود.

توصیه تجهیزات ویژه یا وسایل کمکی و آموزش نحوه استفاده از آن‌ها از دیگر وظایف کاردرمانگر است. فناوری و ابزارهای تطبیقی یا کمکی مختلفی برای ارتقای استقلال وجود دارد. کاردرمانگر با توجه به مرحله‌ای که بیمار در آن قرار دارد می‌تواند مناسب‌ترین وسایل کمکی را به بیمار، توصیه کند. مانند ویلچر، عصا، رمپ، ریچر و..

 با توجه به اینکه بیماری ای ال اس ALS ناتوانی عملکردی زیادی ایجاد کرده و سیر بیماری با سرعت زیادی پیشرفت می‌کند، فرد ممکن است واکنش‌های عاطفی و روانی نشان داده و دچار اضطراب و حتی افسردگی شود. از آنجا که کاردرمانی یک درمان همه‌جانبه و کل‌نگر است و تمام مشکلات بیمار را در نظر می‌گیرد، کاردرمانی در این زمینه نیز می‌تواند نقش موثری ایفا کند.